Digitale SWR/Power meter

Op het evenement Jutberg 2009 is er een zelfbouw-project geweest, en dat was deze digitale SWR/Power meter. Zelf ben ik helemaal niet op de Jutberg geweest, maar ik las er over op internet en raakte zeer geïntresseerd omdat dit eigenlijk precies was wat ik op dat moment zocht.
Een leuk, maar vooral ook nuttig project. Vooral voor de liefhebbers van 23cm, want ga daar maar eens een SWR/Power meter voor kopen. Het is geen goedkoop project, maar het is altijd nog goedkoper dan een meter van HF tot en met UHF, of 2 losse, en bij deze heeft u dus als extra een meter voor 23cm en bovendien nog een directe ingang voor lage vermogens (<1W).
Over de bouw ga ik hier niets schrijven, alles staat op de website van PI4RCG (Veron `t Gooi).
Daar staan ook de print-layout`s, het schema, de software, een bouwbeschrijving voor een HF meetkop en meer.

Het printje is te bestellen (info op bovengenoemde website, het kost EUR 25,- maar dan krijg je er een frontje bij!) of u kunt het zelf maken. Er kan weinig misgaan, zeker als u de PIC in een voetje zet. Ik de AD8307 logamp`s ook in een voetje staan, omdat ik me bedacht dat ik daar misschien nog wel eens zou mee willen experimenteren, maar dat hoeft natuurlijk niet.
In het schema zijn de doorverbindingen voor D0 en D1 naar massa in de stekkers voor SHF en Direct omgewisseld, maar dat ziet u vanzelf als u de stekkers gaat maken en wellicht is het inmiddels aangepast.
Bij de Jutberg 2009 werd dit zelfbouw-project onder andere met onderdelen gesponsord door Conrad, en aangezien ik het pas achteraf op het spoor kwam heb ik een iets ander LCD-scherm gebruikt. Dit was een klein beetje groter, waaarvoor ik het gat in het frontje iets groter moest maken. Ook heb ik een iets ander kastje gebruikt, maar dat is natuurlijk allemaal onbelangrijk.
Het enige wat ik op het geheel aan kan merken is, dat er in het front geen gaatje zit voor een uit/aan schakelaar! Foei, doen zelfbouwers dan niet aan energiebesparing ?!?!?!

Er zijn tenminste 2 verschillende meetkoppen nodig, één voor HF, één voor VHF/UHF en optioneel nog één voor 23cm. Hoe u een coupler voor HF kunt maken staat op dezelfde pagina van PI4RCG. Voor VHF/UHF kunt u een coupler op de rommelmarkt kopen of zelf maken. Zelf maken is niet moeilijk, zie bijvoorbeeld de website van PA0NHC. Ik heb een meetkop op de kop getikt op de Dag van de RadioAmateur 2009, die niet alleen geschikt is voor 2m/70 maar zelfs tot 13cm. Deze heeft de volgede dempingswaarden:

FreqdB
14539.2
43330.0
129621.5
232019.3

Ook heb ik de HF-coupler zoals die op de site van PI4RCG staat beschreven nagebouwd. Als ferrietringkernen heb ik 4C65 gebruikt, althans dat denk ik; het heeft in ieder geval de kleur ervan. Maar gelukkig heeft het ook de eigenschappen van een 4C65, want tussen 1.8 en 30 MHz meet ik over de hele range een stabiele waarde, alleen bij 50 MHz zakt dat ietsjes. Dat komt overeen met de verwachtingen die je kunt hebben bij een ringkern die violet van kleur is. Edoch, daar zit géén garantie bij, want die kleurcodes worden niet consequent gehanteerd zoals bij weerstanden, let daar dus op!
Als coax heb ik zowel bij de signaal- als de opneemcoax een stuk Ecoflex genomen. Daar pastte namelijk de ringkern met de 27 windingen van 0.5 mm geëmailleerd koperdraad netjes omheen. Op zich hoeft die opneem-coax niet zo dik, je kan die ook gewoon door de kast heen voeren zonder connectors. Maar ik vond het handiger om het met BNC-connectoren uit te voeren, in verband met de uitwisselbaarheid.
Dit alles in een stevig gegoten aluminium doosje gebouwd; ringkernen vastgelijmd aan zowel de coax als een de bodem. Dat mag dus wel een keertje vallen. Helaas had ik me wel flink vergist in de ruimte. Die ringkernen passen er ruim in, maar met de windingen er omheen gaat het nog maar net. Eigenlijk had ik nog zowel boven als onder een slukje prinplaat willen lijmen ter isolatie, maar dat kon ik dus wel vergeten. Een goede les voor de volgende keer, want dan had deze constructie geschikt geweest voor een aardig groot vermogen. Nu heb ik hem getest tot 100 Watt, maar als je daar ver boven gaat zitten zal er wel een keer een vonkje van de rinkern naar de kast overvliegen. Denk ik. We wachten het wel af, zo ja, dan zal ik het resultaat ook hier publiceren!

Het 23cm gedeelte werkt nu nog niet, omdat er tussen de meetkop en de meter nog voor die frequentie geschikte logamp`s moeten komen, waarschijnlijk AD8313 maar daar wordt nu nog over nagedacht. Wordt dus vervolgd. Het printje is er al, maar op dit moment is het probleem eigenlijk dat hierop maximaal 4 dBm (2.5 mW) kan worden gezet. Hiervoor is dus een grote verzwakker noodzakelijk en die heb ik helemaal niet.

Het calibratie-proces wordt in de meter gedaan en de waardes worden opgeslagen in de PIC. U heeft een (meet-)zender nodig die een stabiel vermogen (van default 10W maar het is ook nog eens instelbaar) levert en verder niets. Het staat allemaal beschreven op de website van PI4RCG.